Nieuws en toekomstvisies, gevoed door 3,8 miljard jaar bio-engineering.
Wat als vrouwen de toekomst verbeelden?
In de nieuwste editie van COMPASS magazine, gepubliceerd door de Association of Professional Futurists (APF), staan de stemmen van vrouwen, in het bijzonder die uit het mondiale Zuiden, centraal. Deze uitgave is het resultaat van een speciale samenwerking tussen APF en Women Who Future(s).
De toekomst door de ogen van de ‘ander’
Het is een slechte week voor het klimaat. Klimaatontkenner Donald Trump is verkozen tot president. Premier Dick Schoof laat verstek gaan op de klimaattop in Azerbeidzjan vanwege de rellen in Amsterdam, terwijl in het land in Sudan door hevige regens het land overstroomt en zich vermengt met olie van een gebroken pijplijn. Tijdens de conferentie Alice in Waterland verkennen waterschappers, aangemoedigd door de toekomstecoloog, de toekomst door de ogen van een fuut. Dit brengt me bij de vraag: hoe kijken we naar de toekomst? Door wiens ogen kijken we wel en door wiens ogen niet?
Toekomst van Europees water
Water is overal om ons heen. Wij bestaan voor zo’n 60% uit water. We worden geboren uit water. Voor zo iets belangrijks, zorgen we slecht voor water. Europa kampt met complexe wateruitdagingen, die in de toekomst alleen maar groter worden. Future Lives of Oceans and Waters (FLOW) is Europees programma dat jongeren uit heel Europa samenbrengt om hun visie om oplossingen en ‘blueprints’ te formuleren met uitvoerbare strategieën.
SymbioStad: een stad voor álle soorten
Steden worden vaak gezien als een puur menselijk domein, maar wat als we deze plekken opnieuw vormgeven als een natuurgebied? Toekomstdenken en storytelling vanuit meer-dan-menselijk perspectief zijn krachtige tools om andere perspectieven mee te nemen in het het ontwerp van steden.
Zine: zwanger in 2100
Stel je een wereld voor waarin elke geboorte een positieve ervaring is. Ik startte het internationale project Birth Futures in 2022 om de geboortezorg samen met verloskundigen en jonge ouders te herontwerpen. Hoe zou het zijn om te bevallen met technologie die fysiologische geboorte ondersteunt? Hoe zou het zijn als de hele gemeenschap betrokken is bij de ontwikkeling van nieuw leven? Welke rol heeft technologie als holografie en AI? In de Birth Futures zine delen we toekomstscenario’s die zijn gemaakt met verloskundigen en jonge ouders in Peru, India en Nederland.
3 Biodesign trends in de Milan Design Week
Milan Design Week 2024 stond in het teken van "Materia Natura". Ontwerpers werden uitgedaagd om met natuurlijke materialen en duurzaam design te werken. Hier zijn drie trends die echt indruk maakten.
Bomen, bacteriën en biomimicry
We hakken bomen om en noemen iemand die daar om huilt irrationeel. Maar juist het omhakken van bomen is irrationeel. Lees over biomimicry in duurzame innovatie.
5 Voorlopers die toekomstdenken op de agenda zetten
In een wereld vol crises en uitdagingen, zijn er gelukkig ook hoopvolle initiatieven die de weg wijzen naar een betere toekomst. Trend- en toekomstonderzoeker Frederique Hamelink deelt in dit artikel vijf inspirerende voorlopers die toekomstdenken op de agenda zetten en werken aan broodnodige systeemverandering.
Samenwerking in het Symbioceen
Hoe ziet samenwerking er uit als we ons laten inspireren door de natuur? Als we leren van ondergrondse schimmelnetwerken, bosbranden en bomen? Op donderdag 29 januari mocht ik een keynote lezing verzorgen voor Groenpact, de netwerkorganisatie voor het groene domein.
De Betekeniseconomie: balans tussen economie en ecologie
In een wereld die steeds complexer wordt en waarin de effecten van klimaatverandering, ecologische verwoesting en sociale ongelijkheid steeds duidelijker worden, is het tijd om na te denken over nieuwe manieren van economisch denken.
Verwantschap als basis voor AI
Kunstmatige intelligentie (AI) geïntegreerd in de natuurlijke habitat, kan dat? Als we AI bouwen vanuit een raamwerk van verwantschap en empathie, zouden we er dan nog steeds bang voor zijn?
De Zoöp: Samenwerking voor een duurzame toekomst
In een wereld waarin onze interacties met de natuur en het milieu steeds belangrijker worden, is het van cruciaal belang nieuwe samenwerkingsvormen te verkennen. De 'zoöp' is zo'n initiatief dat opvalt, omdat het menselijke en niet-menselijke gemeenschappen met elkaar verbindt en de toekomst vormgeeft met duurzaamheid en ecologische groei als speerpunten.
Op de sofa bij het algoritme
Kunstmatige intelligentie, mentale crises, neurotechnologie en steeds geavanceerdere precisiemedicijnen veranderen het landschap van de mentale gezondheidszorg. Tijdens de Psycholoog van de Toekomst-conferentie in het Werkwarenhuis Den Bosch op 16 januari 2024 doken psychologen van de Open Universiteit diep in de toekomst.
Ecologische kalenders voor de moderne samenleving
Wanneer we ons losmaken van natuurlijke cycli, ruilen we verbondenheid in voor comfort. Onze ontkoppeling van de natuurlijke cycli en seizoensperikelen stelt ons in staat om te groeien en consumeren ver voorbij de draagkracht van het ecosysteem van onze planeet. Kan een zogenaamde ecologische kalender ons naderbij de natuur (waar we een onderdeel van zijn) brengen?
Buurtzorg: het mycorrhiza van de zorgsector
Stel je een wereld voor waarin de gezondheidszorg draait om mensen, waarin autonomie en vakmanschap centraal staan, en waarbij de focus ligt op zorgverlening van hoge kwaliteit in plaats van op bureaucratische rompslomp. Deze visie wordt werkelijkheid dankzij Buurtzorg, een thuiszorgorganisatie in Nederland die het traditionele managementdenken achter zich heeft gelaten en in plaats daarvan een gedecentraliseerd, mensgericht model heeft omarmd.
Het pluriversum in onze wilde tuin
Hoewel we hard hebben gewerkt om wat te maken van onze tuin, hebben we het écht harde werk niet eens zelf gedaan. Het omploegen van de bodem met duizenden kleine haarvaatjes. Het uit de bodem trekken van overtollig stikstof en opslaan in blad en stengel. Het herstellen van de verbroken myceliumdraden en de aanleg van ondergrondse schimmelwegen naar de nieuwe plantenpopulatie. Dat doen wij niet, dat doen zij. De miljarden wezens die in en op de grond leven.
Exploring Futures met studenten
In november begonnen studenten van de Radboud Universiteit aan een boeiend avontuur met het Honours Programma, waar Exploring Futures centraal stond. De deelnemers, van student religiestudies tot kunstmatige intelligentie en van natuurkunde tot psychologie, verdiepten zich in de toekomst van AI, zingeving en social media. Kritisch werden concepten als AI-lichaamsintegratie, digital twins na overlijden en een algoritme met mensachtig bewustzijn en geweten onder de loep genomen.
AI Futures.Chat voor toekomstscenario’s
Klaar voor een klein experiment? In samenwerking met Gooey.AI heb ik een kleine AI-chatbot gemaakt voor toekomstscenario's geïnspireerd door de natuur.
Podcast Futures Ecologies
In de podcastserie de toekomstecoloog neemt Marjolein Pijnappels, de eerste Nederlandse toekomstecoloog, je mee naar de toekomst. Marjolein ontwikkelt toekomstscenario's geïnspireerd door de natuur. Met haar methode Futures Ecologies verkent ze samen met jou de toekomst met inzichten uit speculatief ontwerp, storytelling en de natuur.
Het belang van toekomstvaardigheid in het hoger onderwijs
In dit tumult van uitdagingen en onzekerheden komt de rol van toekomstvaardigheid naar voren als een cruciale 21e-eeuwse vaardigheid. UNESCO heeft het erkend als een van de belangrijkste vaardigheden voor de hedendaagse generatie jongeren en pleit voor de integratie ervan in het onderwijsprogramma van het hoger onderwijs.