
FUTURES ECOLOGIES
Mix natuur en technologie voor innovatieve toekomstvisies
BIOMIMICRY
Futures Ecologies is een creatieve methode voor transformatie en innovatie binnen organisaties geïnspireerd door de natuur. Met biomimicry voor toekomstdenken is de natuur ons model, onze maatstaf en mentor.
Futures Ecologies combineert bewezen werkwijzes van organisaties als NASA en UNESCO met in de praktijk geteste methoden van de toekomstecoloog. Bijzonder aan deze methodiek is de aandacht voor emoties, verbinding met mens, dier en plant, en verbeeldingskracht.
Futures Ecologies
VIJF STAPPEN
Een methodiek die alle zintuigen prikkelt.
In een tot de verbeelding sprekend, interactief traject brengen we de toekomst tot leven met als doel radicaal nieuwe ideeën voor innovatie en transformatie te verzamelen voor jouw organisatie. Met creatieve methoden zoals AI Spiegels, Biomimicry Mentor en Toekomstpaden verbinden we de gedroomde toekomst aan praktische acties voor het hier en nu.
Futures Ecologies interactief traject
Hoe werkt het?
In een interactief traject brengen we de toekomst van jouw sector en organisatie tot leven om radicaal nieuwe ideeën te genereren.
1.
We verkennen toekomstige ontwikkelingen door een ecologische en biomimicry-lens
2.
We ontwikkelen innovatieve oplossingen geïnspireerd door natuurlijke systemen en brengen die tot leven met narratieve scenario’s en design.
3.
We verbinden toekomstvisies aan concrete acties voor het heden en ontwikkelen een toekomststrategie.
CASES
VOOR WIE?
De Futures Ecologies methode is perfect voor vooruitstrevende bedrijven, innovatieve start-ups en ambitieuze non-profits die hun impact willen vergroten. Of je nu een techbedrijf bent dat wil innoveren met duurzame technologieën, een productiebedrijf dat zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, of een NGO die streeft naar een betere wereld, ik help je om de natuur als inspiratiebron te gebruiken.
Wanneer passen organisaties Futures Ecologies toe?
Bij de visievorming van een organisatie
Als onderdeel van een verandertraject
Tijdens de verkenningsfase van een nieuw strategisch plan
Tijdens een teamdag om de sociale cohesie te versterken
Futures Ecologies opgenomen in Handleiding Toekomstdenken
Mijn methodiek is opgenomen in de Handleiding Toekomstdenken, naast methodes van o.a. Deltares, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), TUDelft, Reframing Studio en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
LIEVE WOORDEN
“Marjolein Pijnappels doet betekenisvol werk. Ze maakt ineenstorting begrijpbaar en bespreekbaar. Ineenstorting raakt ons op de allerdiepste existentiële laag van ons mens-zijn. Pijnappels laat ons in haar werk de ecologische wetmatigheid zien die ineenstorting eigenlijk is. Ze daagt ons - door existentiële angstgevoelens - getroebleerde idee over ineenstorten uit. Ze laat zien dat ineenstorting niet het einde der tijden is, maar het begin van iets nieuws; het creeërt ruimte voor nieuw leven.”
~ Kees Klomp, betekeniseconoom
“Naar mijn mening is Marjolein absoluut iemand die je moet raadplegen als het gaat om het samenbrengen van ruimdekendheid en innovatie. Ze begrijpt echt wat 'out of the box denken' inhoudt. Daarnaast is ze ontzettend slim en veelzijdig.”
~ Amritha R. Warrier, AI Animator and Animation Director Vanilla Punk, Berlijn
“Marjolein is assertief, heeft veel creatieve ideeën en gebruikte werkvormen om iedereen in ons collectief op een gelijkwaardige manier te betrekken.”
~ Rodante van der Waal, PhD-kandidaat Zorgethiek
“Marjolein is enthousiast en weet door middel van haar doortastendheid een onderwerp snel eigen te maken.”
~ Sabine Winters, oprichter Future Based
“Marjolein behoort tot de weinige ontwerpers op het snijvlak van design, ecologie, de toekomst, verwantschap, non-sentientisme en inheemse culturen. Ze is ook een begaafd spreker en combineert haar inzichten met anekdotes, voorbeelden en verbeeldingskracht. De aanpak van Marjolein is zowel abstract als hands-on. Ze is in staat mogelijke toekomsten te vertalen naar tastbare ideeën en deze om te zetten in uitgangspunten voor nieuwe dialogen over onze huidige waarden. “
~ Theo Ploeg, ambassador speculative design Maastricht Institute of the Arts en oprichter studio hyperspace