Nieuws en toekomstvisies, gevoed door 3,8 miljard jaar bio-engineering.
Een nieuw perspectief voor toekomstige ecologieën
Onze tijd wordt gekenmerkt door enorme uitdagingen met betrekking tot het milieu en de samenleving. Een diepgaande verschuiving in perspectief is essentieel als we de onderling verbonden kwesties van klimaatverandering, sociale ongelijkheid en ecologische degradatie willen aanpakken. Aan de basis van deze transformerende reis naar een duurzame toekomst ligt een relationeel wereldbeeld.
Lessen van de kikkerkoning
Ooit gehoord van de ‘Kikkerkoning’ van Taiwan? Ondernemer Chen Lu-He, werkt op zijn theeplantage samen met spinnen, sprinkhanen en thee om iets unieks te creëren: een honingthee. Planten en dieren zijn hierbij geen grondstoffen, maar partners.
Lancering Horst Futures
Grote dorpen zijn de toekomst, denken sommige experts. Steden lopen leeg en zijn niet zelfvoorzienend. Met werken op afstand, leren op afstand, de ruimte, de mogelijkheden voor duurzaamheid... wat als dorpen de hotspots van de toekomst zouden worden? Vrijdag lanceren we Horst Futures tijdens HILTHO Horst.
Ontwerp de toekomst met scifi prototyping
Op het wereldtoneel vinden ongekende en soms angstaanjagende ontwikkelingen plaats. De tweeëneenhalf jaar durende COVID-crisis, de Russisch-Oekraïense oorlog en de extreme gevolgen van klimaatverandering zijn slechts een paar voorbeelden. Kunnen we voorbij de crises kijken en meer hoopvolle toekomstbeelden bedenken?
Dorpsgerichte toekomstverhalen
Horst Futures is een uniek experiment waar alle dorpsbewoners samen nadenken over de toekomst.
Schimmels als wetenschappers
In een keynote voor de Young Academy of Europe vertelde ik hoe schimmels ons tot een nieuwe manier van wetenschap kunnen inspireren.
Panarchie, de toekomst en de dood
We hebben een nieuwe manier nodig om toekomstbestendigheid te kaderen. Niet als een methode om alles wat we hebben te redden, maar als een manier om weg te doen wat ons niet langer dient: en eentje die vergankelijkheid en zelfs de door omarmt.
Workshop Futures Ecologies bij Rijksbouwmeester
Ik ben bezig met de ontwikkeling van iets wat ik 'Futures Ecologies' noem, toekomstscenario’s die ontwikkeld zijn door de lens van ecologie. Het is een benadering die methodes uit de ecologie, speculatief ontwerp en storytelling combineert om zo levendige en concrete beelden van de toekomst te creëren.
Wat als kinderen, en niet volwassenen, de toekomst vormgeven?
Ik ben ervan overtuigd dat kinderen essentieel zijn in het vormgeven van onze toekomst. Niet alleen omdat zij de toekomst zijn, maar vooral omdat kinderen in staat zijn buiten bestaande kaders te denken en dromen en dit hebben we als samenleving broodnodig.
Hoe bevalt Nederland in 2100?
Zwangere cyborgs, multi-generationeel wonen, en virtuele steun van (overleden) grootmoeders: dertien vroedvrouwen, zorgprofessionals, kunstenaars en onderzoekers kwamen op 11 mei 2023 samen in Utrecht om te brainstormen over de toekomst van geboorte(zorg) voor het project Birth Futures.
De kracht van samenwerking: een multispecies perspectief op de post-kapitalistische economie
Het kapitalisme, door velen beschouwd als de grote boosdoener, zit zowel in onze natuur als in die van andere soorten. Hier introduceer ik het mycelium, de oudste markteconomie ter wereld, dat de wortels van tachtig procent van alle plantensoorten met elkaar verbindt, voedingsstoffen en communicatiesignalen uitwisselt, en op slimme wijze voedselschaarste creëert om zijn eigen overleving te waarborgen.
Museum van de Toekomst
“Een museum van de 21e eeuw is flexibel en responsief en via multiplatformnetwerken verbonden met een breder publiek. Ze beschikken over proeftuinen, opslaglocaties en slimme technologie en ontwikkelen snel nieuwe tentoonstellingen en programma's. Dit is een museum dat is ontworpen om de toekomst opnieuw uit te vinden.” bron: #futuremuseum
Designing Cities for All
Hoe kunnen we een rechtvaardige, klimaatbestendige en bloeiende toekomst creëren in stedelijke gebieden? Ik werd uitgenodigd om te spreken over het onderwerp van de maatschappelijke transitie naar klimaatvriendelijke steden bij Pakhuis de Zwijger in het programma ‘Designing Cities for All’.
Pleidooi voor kathedralisch denken
Vroeger bouwde men kathedralen, maar wat is de erfenis van ónze generaties? We laten in de oceaan een plastic soep achter met eeuwigheidswaarde. Ironisch genoeg (maar niet bepaald verrassend) is juist ons kortetermijndenken de oorzaak van deze langertermijn erfenis. Hoe kunnen we ‘kathedralisch’ denken inzetten om betere voorouders te worden?
Biomedifuturisme
Autonome robots, chipimplantaten en diepe hersenstimulatie lijken de grenzen tussen mens en machine lijken te vervagen. Nieuwe medi-technologische innovaties confronteren ons met uitdagingen en indringende vragen, over de mens en het zorgsysteem. In een collegereeks aan Masterstudenten van het Radboudumc verkende ik de toekomst van de biomedische wetenschappen. Hun verhalen zijn gebundeld in Biomedifuturism.
Wat gebeurt er als we een AI laten fantaseren over bevallen?
Bevallen kan álles zijn: overweldigend, pijnlijk, orgastisch, traumatisch, medisch, hands-off, chill. Waarom zien we in de visuele cultuur (foto’s, film) geboorte dan vaak uitsluitend hysterische ziekenhuisbevallingen met vrouwen op hun rug en een paniekerige man aan haar zij? En hoe kan AI daar verandering in brengen?
Roer-om-gooiers verzamelen!
We leven in roerige tijden waarin veel van onze huidige instituties en vertrouwde systemen op de schop gaan. Als het vertrouwde afbrokkelt kun je twee dingen doen: je hoofd in het zand steken en verder gaan zoals je altijd deed, of je gooit het roer om.
Marjolein pitcht tijdens TEDxEindhoven
Marjolein Pijnappels’ idee voor het mixen van science fiction en geboorteverhalen in Speculative Birth Futures werd geselecteerd voor het TEDxEindhoven 2022 pitch event. Bekijk een samenvatting van haar pitch.
De anderen in ons
We zijn op een diep, biologisch niveau zo verbonden met al het leven om ons heen, maar toch denken we dat 'natuur' iets compleet anders is dan ‘mens’. Maar we zijn veel meer met elkaar verbonden dan we denken. We ontstaan en leven in ononderbroken verbinding met anderen.
Nieuwe Natuur: Code Groen
Als vervolg op Code Blauw en Code Rood presenteren Architectuurcentrum CASA en het platform Arnhem Klimaatbestendig Code Groen, een online-programma over de vraag hoe biodiversiteit in de stad te stimuleren. Ik werd samen met Barbara Wagensveld uitgenodigd om te praten over onze visie op natuur in de stad (of is het een stad in de natuur?) en het project Andere Arnhemmers.