5 Voorlopers die toekomstdenken op de agenda zetten

In een wereld vol crises en uitdagingen, zijn er gelukkig ook hoopvolle initiatieven die de weg wijzen naar een betere toekomst. Trend- en toekomstonderzoeker Frederique Hamelink van The Forward Club deelt in dit artikel vijf inspirerende voorlopers die toekomstdenken op de agenda zetten en werken aan broodnodige systeemverandering.

Tijd voor toekomstbestendige systeemverandering

We leven in een tijd van polycrisis, waar sociaaleconomische en ecologische systemen onder druk staan. Zo vertelde VN-chef Antonio Guterres aan een zaal vol wereldleiders dat we 'op een snelweg naar de klimaathel zitten met onze voet op het gaspedaal’. Niet alleen de klimaatcrisis, ook de energietransitie, de wooncrisis, de veranderende arbeidsmarkt en de gezondheidszorg zijn grote vraagstukken van deze tijd. Wat deze vraagstukken gemeen hebben is de zoektocht naar nieuwe systemen en frisse perspectieven. 

Ondanks de zwaarte aan crises én de bekendheid van vernietigende cijfers over ons klimaat, blijft grootschalige actie uit. Om niet volledig te zwikken onder deze last op onze schouders, deelt trend- en toekomstonderzoeker Frederique Hamelink van The Forward Club in dit blog hoopvolle initiatieven en ontwikkelingen die aan de frontlinie van systeemverandering staan die de toekomst zo hard nodig heeft.

Goed voorouderschap

En actie is nodig. Niet alleen in het nu, want ook de toekomst is vol met mensen. Zij krijgen onze erfenis: het resultaat van ons werk, onze zorg en ideeën. Maar ook het resultaat van hebzucht, strijd om belangen en totaal disrespect voor de grenzen van de natuur en de aarde. Zij zijn ons waarschijnlijk oprecht dierbaar. Toch voelen we dat nog niet, omdat zij nog niet zijn geboren, geen ogen hebben om ons aan te kijken.

Om te denken op de lange termijn moeten we toekomstige generaties een stem geven in beslissingen over vandaag en morgen. Nadenken voor toekomstige generaties is al zo oud als de weg naar Rome. Roman Krznaric beschrijft in zijn boek The Good Ancestor hoe inheemse stammen bij iedere belangrijke beslissing 7 generaties vooruitdachten en vanuit 7 generaties uit het verleden naar het nu keken. Door je regelmatig af te vragen hoe je zou willen dat onze maatschappij eruitziet voor je kleinkinderen en de kinderen die zij op de wereld zetten, wordt het makkelijker om daadwerkelijk actie te ondernemen.

 In Wales zit er vast een Future Generation Commissioner aan de beslistafel die de belangen van toekomstige generaties vertegenwoordigt en ervoor zorgt dat politieke en publieke beslissingen genomen worden met oog op de lange termijn. Het initiatief ‘De Toekomst Kamer’ van Stichting Toekomstbeeld der Techniek start het debat over het belang van de lange termijn in de Nederland- se politiek. In de Tweede Kamer worden Toekomst Kamerleden geïnstalleerd die laten zien welke effecten beleidskeuzes hebben op onze toekomst.

De natuur aan tafel

Naast het creëren van een leefbare wereld voor toekomstige generaties, is het erkennen van de natuur als rechtspersoon een belangrijk agendapunt aan bestuurstafels. Maar we zijn gewend om te denken in transacties. Een boom is nuttig, mooi en een leverancier van schaduw, zuurstof, hout. Maar wat als een boom of zelfs de zee niet alleen recht van bestaan heeft, maar ook recht van spreken? Zo experimenteert de Ambassade van de Noordzee met een oefenrechtbank om te onderzoeken hoe niet-menselijke stemmen, als de zee, gehoord kunnen worden in de rechtszaal.

Een stapje verder gaat het concept Emissary of GAIA dat ecosysteem avatars genaamd ENVAI (Environmental Artificial Intelligence) ontwikkelt op basis van wetenschappelijke artikelen, rapporten, satellietbeelden en live data. Zij kunnen in pasklare antwoorden vertellen waar een wandelpad het minste impact heeft of hoe we natuurinclusief met een gebied kunnen omgaan. 

Naast de vele doem cijfers en quotes van VN-chefs die onze nekharen overeind doen staan, zijn hoopvolle initiatieven vol voorlopers hard aan de slag zijn om de natuur en toekomstdenken op de agenda te krijgen.

Leer toekomstdenken met The Forward Club

De toekomst kan als een ver-van-bed-show voelen, maar is niet iets wat alleen in de verte ligt en ongrijpbaar is. Voor elke organisatie, groot of klein, is een verschuiving naar langetermijndenken met de natuur in gedachten een logische stap. Op deze manier wordt de vraag ‘wat is de impact van dit besluit over 50 jaar?’ eerder regel dan uitzondering.

Bij The Forward Club maken we toekomst simpel en actiegericht, want de toekomst is er nog niet, die bouwen we samen. Voelt de toekomst nog steeds hocuspocus en weet je niet welke eerste stap jij kan zetten? Neem contact met ons op, we zijn met liefde je goede voorouder!


Ontdek de kracht van de natuur als jouw innovatiegids! Bestel de gratis GROEIKIT voor organisaties.

Vorige
Vorige

Bomen, bacteriën en biomimicry

Volgende
Volgende

Samenwerking in het Symbioceen