Bomen, bacteriën en biomimicry

Of het gek was om te huilen om een omgehakte boom, vroeg ze me. Vlak voor haar huis was een grote boom omgehakt en het deed haar pijn. Maar collega’s haalden hun schouders op en vonden haar irrationeel.

Als je het goed bekijkt is juist het omhakken van bomen irrationeel. Bomen zorgen voor zuurstof, zuigen water uit de bodem, bieden schaduw. Allemaal dingen die wij als mensen in een steeds hetere wereld nodig hebben. In plaats daarvan hakken we bomen om en plaatsen een airco in ons huis. In de natuur vinden we pas echt slimme oplossingen in omgaan hitte en extreme regenval.

Biomimicry: Innovatie Geïnspireerd door de Natuur

De natuur heeft miljoenen jaren gehad om slimme oplossingen te ontwikkelen voor extreme weersomstandigheden. Laten we eens kijken naar enkele fascinerende voorbeelden van hoe we van de natuur kunnen leren:

  1. Zelfherstellend beton met bacteriën: Wetenschappers aan de TU Delft hebben bacteriën in beton verwerkt die kalksteen produceren om scheuren te repareren. Dit verlengt de levensduur van gebouwen aanzienlijk.

  2. Het huis dat een bos werd: In Bengaluru, India, werd een huis gebouwd dat volledig geïntegreerd is met de natuur. Van de structuur geïnspireerd op termietenheuvels tot een koelsysteem dat een boomkruin nabootst - alles is in harmonie met de omgeving.

  3. Koelen zoals termieten: Het Eastgate Centre in Zimbabwe gebruikt een energiezuinig koelsysteem gebaseerd op de ventilatie in termietenheuvels. Een briljant voorbeeld van hoe we airconditioners kunnen vervangen door natuurlijke oplossingen.

Natuur is ons gedeelde verleden én toekomst

Biomimicry, het nabootsen van de natuur voor menselijke innovaties, put uit 3,8 miljard jaar aan natuurlijke 'onderzoek en ontwikkeling'.Deze aanpak zoekt in de natuur naar inspiratie voor nieuwe uitvindingen en duurzame oplossingen.

Door de natuur als leermeester te nemen, kunnen we innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen vinden voor onze uitdagingen. Of het nu gaat om energiezuinige gebouwen of zelfherstellende materialen, de natuur biedt een schat aan ideeën.

Zo bouwen we aan een toekomst waarin menselijke technologie en natuurlijke systemen samenwerken, waarbij de natuur niet alleen ons gedeelde verleden is, maar ook onze gedeelde toekomst.


Ontdek de kracht van de natuur als jouw innovatiegids! Bestel de gratis GROEIKIT voor organisaties.

Vorige
Vorige

3 Biodesign trends in de Milan Design Week

Volgende
Volgende

5 Voorlopers die toekomstdenken op de agenda zetten