Toekomst van Europees water

Water is overal om ons heen. Wij bestaan voor zo’n 60% uit water. We worden geboren uit water. Voor zo iets belangrijks, zorgen we slecht voor water. Europa kampt met complexe wateruitdagingen, die in de toekomst alleen maar groter worden. Future Lives of Oceans and Waters (FLOW) is Europees programma dat jongeren uit heel Europa samenbrengt om hun visie om oplossingen en ‘blueprints’ te formuleren met uitvoerbare strategieën.

Wat betekent het om een relatie met water op te bouwen? Hoe beinvloedt dit de toekomst van onze Europese zeeën, oceanen en andere wateren? De afgelopen twee jaar hebben onderzoekers, kunstenaars en jongeren uit heel Europa over deze vraag nagedacht, wat culminerde in een co-creatie evenement in Brussel op 11 oktober.

Aanpakken van watergerelateerde uitdagingen

Future Lives with Oceans and Waters (FLOW), gefinancierd door de Europese Unie onder het Horizon Europe Onderzoeks- en Innovatieprogramma, is een tweejarig initiatief gecoördineerd door de Radboud Universiteit.

FLOW heeft als doel om belangrijke watergerelateerde uitdagingen aan te pakken. Europese wateren staan onder druk: toegang tot schoon water is niet gegarandeerd, watervervuiling is wijdverspreid en oceanen warmen op. We moeten nieuwe manieren vinden om de gevolgen van zeespiegelstijging aan te pakken, biodiversiteitsverlies te beperken en strategieën te ontwikkelen om de effecten van klimaatverandering op waterbronnen te bestrijden.

Co-creëren van blauwdrukken

Op vrijdag 11 oktober werkten jongeren, onderzoekers en kunstenaars uit heel Europa samen in zes co-creatie sessies. Ze verkenden onderwerpen zoals een blauwe, op water gebaseerde economie, jongerenactivisme en ander-dan-menselijke perspectieven op water. In sessies over de Baltische Zee, Noordzee, binnenwateren en andere Europese waterregio's ontwierpen deelnemers blauwdrukken met uitvoerbare strategieën voor de toekomst van water in Europa – en daarbuiten.

Wereldwijde impact

Wat veel mensen niet weten, is dat EU-wetgeving het waterbeheer en milieubeleid in gebieden duizenden kilometers verwijderd van Europa beïnvloedt. Deze invloed strekt zich uit tot de ultraperifere gebieden van de EU, zoals Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion en de Azoren.

Kunst, wetenschap en activisme

De dag kreeg extra kleur door artistieke installaties die relaties met water verbeelden. Deelnemers werden uitgenodigd om een wens voor water te offeren aan de River of Ideas, er was belichaamd theater en een installatie met flessenpost. Blueprints werden niet alleen vastgelegd in diagrammen en documenten, maar ook vertaald naar speculatieve video's over de toekomst door ontwerpstudio N O R M A L S.

ECI voor een Water-Slimme en Veerkrachtige Europa Campagne

Nu het FLOW-project ten einde loopt, maakt het de weg vrij voor een nieuw initiatief: de ECI (Europees Burgerinitiatief) For a Water-Smart and Resilient Europe. Deze campagne verenigt Europeanen in het aanpakken van belangrijke wateruitdagingen, met nadruk op het belang van duurzaam waterbeheer en veerkracht in het licht van klimaatverandering.


Ontdek de kracht van de natuur als jouw innovatiegids! Bestel de gratis GROEIKIT voor organisaties.

Vorige
Vorige

De toekomst door de ogen van de ‘ander’

Volgende
Volgende

SymbioStad: een stad voor álle soorten