SymbioStad: een stad voor álle soorten
Steden worden vaak gezien als een puur menselijk domein, maar wat als we deze plekken opnieuw vormgeven als een natuurgebied? Toekomstdenken en storytelling vanuit meer-dan-menselijk perspectief zijn krachtige tools om andere perspectieven mee te nemen in het het ontwerp van steden.
Biodiversiteit in Nederlandse steden is vaak hoger dan op het platteland. Er zijn zelfs soorten die – net als de mens – zichzelf hebben aangepast aan het leven in de stad. Slechtvalken zien torens als rotsen, duiven floreren in de binnenstad en paardebloemen vergroenen elke kale stoeptegel.
In het project SymbioStad Nijmegen 2100, een samenwerking tussen de toekomstecoloog en debatcentrum Lux, wordt biodiversiteit in de stad niet een leuk extraatje beschouwd, maar als voorwaarde voor het ontwerp van een gezonde en toekomstbestendige stad. De stad als een levend ecosysteem, gebouwd voor én door mens, plant en dier.
Toekomstverhalen vanuit verschillende perspectieven
Stel je voor dat de toekomst niet alleen wordt verteld vanuit menselijk perspectief, maar ook vanuit dat van een boom of een slechtvalk. Een boom zou dromen van schaduwrijke pleinen met ruimte voor haar takken. Een slechtvalk wenst hoge gebouwen die zijn jachttechnieken ondersteunen, met voldoende open luchtruim om veilig te vliegen.
In SymbioStad zijn inwoners uit drie verschillende wijken samengekomen om toekomstverhalen te maken voor hun eigen leefomgeving met ruimte voor technologie én ecologie. Voor de slechtvalk is het bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende jachtgebieden zijn binnen de stedelijke omgeving. Integratie van technologie kan hierbij helpen; denk aan slimme sensoren die de aanwezigheid van vogels monitoren en zo veilige routes creëren.
De rol van toekomstdenken
Toekomstdenken vormt de basis voor acties in het heden. Door nu al te na te denken wat er nodig is voor een inclusieve stad, kunnen plannen worden gemaakt die rekening houden met alle levensvormen. Dit vraagt om samenwerking tussen ontwerpers, ecologen en de gemeenschap zelf.
De output van SymbioStad vormt de basis voor een toekomstkaart door studio Polymorf die deze herfst wordt onthuld in Museum de Bastei. Ook zijn de verhalen verwerkt in een science fiction-bundel over de toekomst van stadsnatuur in Nijmegen door de toekomstecoloog.