3 Biodesign trends in de Milan Design Week

Milan Design Week 2024 stond in het teken van "Materia Natura". Ontwerpers werden uitgedaagd om met natuurlijke materialen en duurzaam design te werken. Hier zijn drie trends die echt indruk maakten.

Slimme materialen met geheugen

ECAL's "Under Pressure Solutions" tentoonstelling liet iets bijzonders zien: meubels van cellulose spons. Dit materiaal is biologisch afbreekbaar en kan worden samengedrukt.

Stel je voor: een stoel die plat wordt verzonden. Bij aankomst voeg je wat vocht toe en de stoel ontvouwt zich vanzelf. Zo'n slim materiaal lost niet alleen vervoersproblemen op. Het laat ook zien dat materialen kunnen reageren op hun omgeving.

Schimmel als wondermateriaal

Mycelium, het ondergrondse netwerk van schimmels en paddenstoelen, was overal te zien. Kineco Bio toonde hun HedelComposite DIY-kit. Hiermee kun je in een week tijd je eigen eco-vriendelijke verpakkingen of woondecoratie maken van mycelium.

Pangaia Grado Zero liet MuSkin zien, een alternatief voor leer. Het is volledig handgemaakt van een parasitaire schimmel en heeft de charme van natuurlijke oneffenheden.

Photo by Kineco

3D-printen met duurzame materialen

Hors Studio's Leatherock© trok veel aandacht. Dit nieuwe materiaal is gemaakt van leerresten en een natuurlijke binder. Je kunt er grote objecten mee 3D-printen. Het zou zelfs beton kunnen vervangen.

Ook interessant was het "Moon Landing" project van Moon Rabbit Adaptive Lab. Zij maken schoenen op maat met 3D-printtechniek. Door hun verfijnde methode krijgen de schoenen bijzondere texturen.

Even nadenken

Deze trends zijn spannend, maar roepen ook vragen op. Hoe duurzaam zijn deze materialen echt? De ontwerpwereld is niet bepaald vrij van greenwashing. Kunnen deze producten op grote schaal gemaakt worden zonder het milieu te schaden? En wat doen we met het afval dat ontstaat bij het maken van deze nieuwe materialen?

Toch laten deze vernieuwingen zien dat sommige ontwerpers anders gaan denken. Ze vervangen niet alleen materialen, maar zoeken naar een diepere band met onze leefomgeving en de natuur en ze openen de deur naar ontwerpen die echt goed zijn voor de planeet.


Ontdek de kracht van de natuur als jouw innovatiegids! Bestel de gratis GROEIKIT voor organisaties.

Vorige
Vorige

Zine: zwanger in 2100

Volgende
Volgende

Bomen, bacteriën en biomimicry