Zine: zwanger in 2100

Stel je een wereld voor waarin elke geboorte een positieve ervaring is. Ik startte het internationale project Birth Futures in 2022 om de geboortezorg samen met verloskundigen en jonge ouders te herontwerpen. Hoe zou het zijn om te bevallen met technologie die fysiologische geboorte ondersteunt? Hoe zou het zijn als de hele gemeenschap betrokken is bij de ontwikkeling van nieuw leven? Welke rol heeft technologie als holografie en AI? In de Birth Futures zine delen we toekomstscenario’s die zijn gemaakt met verloskundigen en jonge ouders in Peru, India en Nederland.

De afgelopen twee jaar heb ik een geweldig team om me heen verzameld en samengewerkt met verloskundigen, jonge ouders, ontwerpers en zorgprofessionals uit India, Peru en Nederland. Samen brainstormden en droomden we over hoe de geboortezorg er in het jaar 2100 uit zou kunnen zien. Deze toekomstvisies helpen ons niet alleen om te begrijpen hoe we de zorg vandaag kunnen verbeteren, maar laten ook zien hoe onze ervaringen uit het verleden en het heden de toekomst van geboorte beïnvloeden.

De toekomst van geboortezorg draait om meer dan alleen technologie. Het gaat om het creëren van een zorgomgeving die mensgericht en holistisch is, en die de diversiteit van ervaringen en culturen respecteert. Of het nu gaat om een thuisbevalling zonder medicatie of een technologische geboorte met behulp van AI en virtual reality, het belangrijkste is dat de autonomie en waardigheid van de barende persoon centraal staan.

Een maatschappelijke dialoog over bevallen

Deze toekomstvisies in de Birth Futures zine nodigen ons uit om na te denken over hoe de geboortezorg er in het jaar 2100 uit zou kunnen zien en hoe we geboortezorg vandaag kunnen revolutioneren door te leren van het verleden en het heden.

Een van de fascinerende aspecten van deze toekomstvisies is de rol van technologie in het geboorteproces. Innovaties zoals kunstmatige baarmoeders, AI-verloskundigen en holografische communicatie worden verkend. Hoewel deze technologieën enorme mogelijkheden bieden, roept de zine ook kritische vragen op over wie de controle heeft in deze ontwikkelingen. Hoe draagt technologie bij aan mensgericht zorg?

De zine benadrukt ook het belang van gemeenschapsgerichte geboortezorg. In plaats van de geboorte te zien als een eenmalige, geïsoleerde (medische) gebeurtenis, wordt het voorgesteld als een proces dat diep geworteld is in gemeenschapsbanden en intergenerationele zorg. Deze visie herinnert ons eraan dat geboorte niet alleen een individuele ervaring is, maar een collectieve gebeurtenis die de sociale en spirituele verbindingen versterkt.

Dit is de crux van Birth Futures: als we niet breed een dialoog voeren over de positie van bevallingen in onze samenlevingen, de rol van geboorte(zorg) in het vormen van onze gemeenschappen, missen we een belangrijke kans om geboortezorg werkelijk holistisch vorm te geven tot een zorgecosysteem.

Naar een zorgecosysteem

Met Birth Futures verkennen we een nieuwe manier van geboortezorg die verder gaat dan eenmalige (medische) zorg voor een individu (en kind). We streven naar een zorgecosysteem waarin geboortezorg niet (alleen) een medische gebeurtenis is, maar een proces dat ons verbindt met elkaar en onze leefomgeving. Dit betekent dat we geboortezorg zo organiseren dat het de behoeften van ouders, baby's en de gemeenschap respecteert. Technologie wordt gebruikt om de menselijke ervaring te verbeteren, en de rol van verloskundigen en gemeenschappen staat centraal. We erkennen dat geboortezorg al begint vóór de zwangerschap en veranderingen in de maatschappij vereist, zoals gemeenschappelijke zorgvoorzieningen, gelijke rechten, het erkennen en aanpakken van systemische ongelijkheden in alle verschijningsvormen, reproductieve vrijheid en een evenwichtige relatie met onze leefomgeving. Zo creëren we een omgeving waar liefde, verbinding en duurzaamheid centraal staan, en waar iedereen kan bijdragen aan de zorg voor nieuwe levens.

Lees meer over Birth Futures op birth-futures.com


Ontdek de kracht van de natuur als jouw innovatiegids! Bestel de gratis GROEIKIT voor organisaties.

Volgende
Volgende

3 Biodesign trends in de Milan Design Week